Home
Giới thiệu
Tài khoản
Đăng nhập
Quên mật khẩu
Đổi mật khẩu
Đăng ký tạo tài khoản
Liệt kê
Công trình khoa học
Bài báo trong nước
Bài báo quốc tế
Sách và giáo trình
Thống kê
Công trình khoa học
Bài báo khoa học
Sách và giáo trình
Giáo sư
Phó giáo sư
Tiến sĩ
Thạc sĩ
Lĩnh vực nghiên cứu
Tìm kiếm
Cá nhân
Nội dung
Góp ý
Hiệu chỉnh lý lịch
Thông tin chung
English
Đề tài NC khoa học
Bài báo, báo cáo khoa học
Hướng dẫn Sau đại học
Sách và giáo trình
Các học phần và môn giảng dạy
Giải thưởng khoa học, Phát minh, sáng chế
Khen thưởng
Thông tin khác
Tài liệu tham khảo
Hiệu chỉnh
Số người truy cập: 107,409,179
Improvement of hydration properties of pectin/nanochitosan films
Tác giả hoặc Nhóm tác giả:
Thi Minh Phương Ngo
Nơi đăng:
Proceedings of 2020 Applying New Technology in Green Buildings (ATiGB), Hybrid Conference, IEEE Xplore;
S
ố:
978-1-7281-8658-0/20/$31.00 ©2020 IEEE;
Từ->đến trang
: 120-124;
Năm:
2021
Lĩnh vực:
Kỹ thuật;
Loại:
Bài báo khoa học;
Thể loại:
Quốc tế
TÓM TẮT
This study aims to develop hydration properties of pectin/nanochitosan films at different pectin: nanochitosan ratios (100:0; 75:25; 50:50; 25:75 and 0:100). The blending of pectin with nanochitosan at ratio of 50:50 (P/NaCS2) reduced moisture content, swelling degree, water solubility. Moisture sorption isotherms for all P/NaCS films had a sigmoidal shape. Moisture sorption isotherms indicated hydrophobic character of P/NaCS films. Moisture sorption isotherm showed that P/NaCS films should be used at lower than 86%RH. Some models such as GAB, BET, Peleg and Oswin were investigated for predicting the equilibrium moisture content of P/NaCS films. The results showed that the GAB model was the best estimator. SEM micrographs of cross - section morphology of P/NaCS films indicated that certain interactions between pectin and nanochitosan matrix were formed. Therefore, P/NaCS2 films can be used as active packaging to extend the shelf life of food.
ABSTRACT
This study aims to develop hydration properties of pectin/nanochitosan films at different pectin: nanochitosan ratios (100:0; 75:25; 50:50; 25:75 and 0:100). The blending of pectin with nanochitosan at ratio of 50:50 (P/NaCS2) reduced moisture content, swelling degree, water solubility. Moisture sorption isotherms for all P/NaCS films had a sigmoidal shape. Moisture sorption isotherms indicated hydrophobic character of P/NaCS films. Moisture sorption isotherm showed that P/NaCS films should be used at lower than 86%RH. Some models such as GAB, BET, Peleg and Oswin were investigated for predicting the equilibrium moisture content of P/NaCS films. The results showed that the GAB model was the best estimator. SEM micrographs of cross - section morphology of P/NaCS films indicated that certain interactions between pectin and nanochitosan matrix were formed. Therefore, P/NaCS2 films can be used as active packaging to extend the shelf life of food.
© Đại học Đà Nẵng
Địa chỉ: 41 Lê Duẩn Thành phố Đà Nẵng
Điện thoại: (84) 0236 3822 041 ; Email: dhdn@ac.udn.vn