Home
Giới thiệu
Tài khoản
Đăng nhập
Quên mật khẩu
Đổi mật khẩu
Đăng ký tạo tài khoản
Liệt kê
Công trình khoa học
Bài báo trong nước
Bài báo quốc tế
Sách và giáo trình
Thống kê
Công trình khoa học
Bài báo khoa học
Sách và giáo trình
Giáo sư
Phó giáo sư
Tiến sĩ
Thạc sĩ
Lĩnh vực nghiên cứu
Tìm kiếm
Cá nhân
Nội dung
Góp ý
Hiệu chỉnh lý lịch
Thông tin chung
English
Đề tài NC khoa học
Bài báo, báo cáo khoa học
Hướng dẫn Sau đại học
Sách và giáo trình
Các học phần và môn giảng dạy
Giải thưởng khoa học, Phát minh, sáng chế
Khen thưởng
Thông tin khác
Tài liệu tham khảo
Hiệu chỉnh
Số người truy cập: 107,477,569
Chemical composition and anti-acetylcholinesterase, nitric oxide
suppressing activities of
Piper longum
fruits oil
Tác giả hoặc Nhóm tác giả:
Thuy-Van Do Thi, Thu-Hoa Nguyen Thi, Anh-Hung Nguyen, Ngoc-Bich Tran Thi
Nơi đăng:
HPU2 Journal of Sciences: Natural Sciences and Technology;
S
ố:
2(1);
Từ->đến trang
: 38-45;
Năm:
2023
Lĩnh vực:
Tự nhiên;
Loại:
Bài báo khoa học;
Thể loại:
Trong nước
TÓM TẮT
Piper longum fruits oil in Binh Dinh, Vietnam was obtained via steam distillation with oil collection efficiency reaching 1.01%. The chemical compositions of the essential oil from Piper longum fruits in Binh Dinh, Vietnam is determined via the GC-MS method that includes 35 components (99.68%), among which the main components are caryophyllene (10.78%), 3-heptadecene (9.95%), zingiberene (9.54%), germacrene D (8.96%), pentadecane (8.76%), heptadecane (8.73%), β-bisabolene (5.98%), humulene (5.80%), (E)-5-tetradecene (2.73%), α-bisabolene (2.47%), tridecane (2.35%). The essential oil of Piper longum in Binh Dinh, Vietnam also showed weak anti-acetylcholinesterase activity with IC50 (µg/mL) = 164.55±13.79 compared to galantamine as a positive control and potent nitric oxide suppressing activity with IC50 (µg/mL) = 13.02±0.29 compared to dexamethasone as a positive control.
ABSTRACT
Piper longum fruits oil in Binh Dinh, Vietnam was obtained via steam distillation with oil collection efficiency reaching 1.01%. The chemical compositions of the essential oil from Piper longum fruits in Binh Dinh, Vietnam is determined via the GC-MS method that includes 35 components (99.68%), among which the main components are caryophyllene (10.78%), 3-heptadecene (9.95%), zingiberene (9.54%), germacrene D (8.96%), pentadecane (8.76%), heptadecane (8.73%), β-bisabolene (5.98%), humulene (5.80%), (E)-5-tetradecene (2.73%), α-bisabolene (2.47%), tridecane (2.35%). The essential oil of Piper longum in Binh Dinh, Vietnam also showed weak anti-acetylcholinesterase activity with IC50 (µg/mL) = 164.55±13.79 compared to galantamine as a positive control and potent nitric oxide suppressing activity with IC50 (µg/mL) = 13.02±0.29 compared to dexamethasone as a positive control.
© Đại học Đà Nẵng
Địa chỉ: 41 Lê Duẩn Thành phố Đà Nẵng
Điện thoại: (84) 0236 3822 041 ; Email: dhdn@ac.udn.vn