Home
Giới thiệu
Tài khoản
Đăng nhập
Quên mật khẩu
Đổi mật khẩu
Đăng ký tạo tài khoản
Liệt kê
Công trình khoa học
Bài báo trong nước
Bài báo quốc tế
Sách và giáo trình
Thống kê
Công trình khoa học
Bài báo khoa học
Sách và giáo trình
Giáo sư
Phó giáo sư
Tiến sĩ
Thạc sĩ
Lĩnh vực nghiên cứu
Tìm kiếm
Cá nhân
Nội dung
Góp ý
Hiệu chỉnh lý lịch
Thông tin chung
English
Đề tài NC khoa học
Bài báo, báo cáo khoa học
Hướng dẫn Sau đại học
Sách và giáo trình
Các học phần và môn giảng dạy
Giải thưởng khoa học, Phát minh, sáng chế
Khen thưởng
Thông tin khác
Tài liệu tham khảo
Hiệu chỉnh
Số người truy cập: 109,418,233
Two inclusion complexes of cinnamon essential oil and
lemongrass essential oil with b-CD: preparation, characterisation
and effect on the preservation of mango fruits
Tác giả hoặc Nhóm tác giả:
Chiuyen Phan,
Thithuyvan Do
& Thikimphuong Thuong
Nơi đăng:
International Journal of Food Science and Technology;
S
ố:
doi:10.1111/ijfs.16893;
Từ->đến trang
: 1-9;
Năm:
2024
Lĩnh vực:
Tự nhiên;
Loại:
Bài báo khoa học;
Thể loại:
Quốc tế
TÓM TẮT
Mango is a nutritious fruit but susceptible to the development of black spots on its skin, which can significantly reduce the post-harvest fruit quality. In response to this challenge, this study focused on preparing
and characterising two inclusion complexes (ICs) by combining cinnamon essential oil (CEO) and lemongrass essential oil (LEO) with b-cyclodextrin (b-CD), named CEO-b-CD and LEO-b-CD. Their effectiveness in preserving mango fruit were evaluated. The findings demonstrated the successful encapsulation of
essential oils by b-CD, forming two distinct ICs. Moreover, these ICs notably extended the shelf-life of
mangoes by 40% and 25%, respectively, while reducing black spot occurrence on the fruit skin. Additionally, analysis of physicochemical parameters revealed that the CEO-b-CD IC, at a dosage of 2.5 mg per
gram of mango, could notably enhance the overall fruit quality. In conclusion, the application of CEO-bCD, at an appropriate concentration, exhibits promising potential as an effective preservative for
mangoes.
ABSTRACT
Mango is a nutritious fruit but susceptible to the development of black spots on its skin, which can significantly reduce the post-harvest fruit quality. In response to this challenge, this study focused on preparing
and characterising two inclusion complexes (ICs) by combining cinnamon essential oil (CEO) and lemongrass essential oil (LEO) with b-cyclodextrin (b-CD), named CEO-b-CD and LEO-b-CD. Their effectiveness in preserving mango fruit were evaluated. The findings demonstrated the successful encapsulation of
essential oils by b-CD, forming two distinct ICs. Moreover, these ICs notably extended the shelf-life of
mangoes by 40% and 25%, respectively, while reducing black spot occurrence on the fruit skin. Additionally, analysis of physicochemical parameters revealed that the CEO-b-CD IC, at a dosage of 2.5 mg per
gram of mango, could notably enhance the overall fruit quality. In conclusion, the application of CEO-bCD, at an appropriate concentration, exhibits promising potential as an effective preservative for
mangoes.
© Đại học Đà Nẵng
Địa chỉ: 41 Lê Duẩn Thành phố Đà Nẵng
Điện thoại: (84) 0236 3822 041 ; Email: dhdn@ac.udn.vn