Home
Giới thiệu
Tài khoản
Đăng nhập
Quên mật khẩu
Đổi mật khẩu
Đăng ký tạo tài khoản
Liệt kê
Công trình khoa học
Bài báo trong nước
Bài báo quốc tế
Sách và giáo trình
Thống kê
Công trình khoa học
Bài báo khoa học
Sách và giáo trình
Giáo sư
Phó giáo sư
Tiến sĩ
Thạc sĩ
Lĩnh vực nghiên cứu
Tìm kiếm
Cá nhân
Nội dung
Góp ý
Hiệu chỉnh lý lịch
Thông tin chung
English
Đề tài NC khoa học
Bài báo, báo cáo khoa học
Hướng dẫn Sau đại học
Sách và giáo trình
Các học phần và môn giảng dạy
Giải thưởng khoa học, Phát minh, sáng chế
Khen thưởng
Thông tin khác
Tài liệu tham khảo
Hiệu chỉnh
Số người truy cập: 106,822,880
Structural behaviour differences in low methoxy pectin solutions in the presence of divalent cations (Ca
2+
and Zn
2+
): a process driven by the binding mechanism of the cation with the galacturonate unit
Tác giả hoặc Nhóm tác giả:
Ali Assifaoui, Adrien Lerbret, Uyen T.D. Huynh, Fabrice Neiers, Odile Chambin, Camille Loupiac, Fabrice Cousin,
Nơi đăng:
Soft Matter - The Royal Society of Chemistry;
S
ố:
11(3);
Từ->đến trang
: 551-560;
Năm:
2015
Lĩnh vực:
Khoa học;
Loại:
Bài báo khoa học;
Thể loại:
Quốc tế
TÓM TẮT
ABSTRACT
In this paper, we compare the interactions between low methoxy pectin (LMP) and either Ca2+ or Zn2+ in semi-dilute solutions. Intrinsic viscosity and turbidity measurements reveal that pectin–calcium solutions are more viscous, but yet less turbid, than pectin–zinc ones. To get a molecular understanding of the origin of this rather unexpected behavior, we further performed isothermal titration calorimetry, small angle neutron scattering experiments, as well as molecular dynamics simulations. Our results suggest that calcium cations induce the formation of a more homogeneous network of pectin than zinc cations do. The molecular dynamics simulations indicate that this difference could originate from the way the two cations bind to the galacturonate unit (Gal), the main component of LMP: zinc interacts with both carboxylate and hydroxyl groups of Gal, in a similar way to that described in the so-called egg-box model, whereas calcium only interacts with carboxylate groups. This different binding behavior seems to arise from the stronger interaction of water molecules with zinc than with calcium. Accordingly, galacturonate chains are more loosely associated with each other in the presence of Ca2+ than with Zn2+. This may improve their ability to form a gel, not only by dimerization, but also by the formation of point-like cross-links. Overall, our results show that zinc binds less easily to pectin than calcium does.
© Đại học Đà Nẵng
Địa chỉ: 41 Lê Duẩn Thành phố Đà Nẵng
Điện thoại: (84) 0236 3822 041 ; Email: dhdn@ac.udn.vn