Home
Giới thiệu
Tài khoản
Đăng nhập
Quên mật khẩu
Đổi mật khẩu
Đăng ký tạo tài khoản
Liệt kê
Công trình khoa học
Bài báo trong nước
Bài báo quốc tế
Sách và giáo trình
Thống kê
Công trình khoa học
Bài báo khoa học
Sách và giáo trình
Giáo sư
Phó giáo sư
Tiến sĩ
Thạc sĩ
Lĩnh vực nghiên cứu
Tìm kiếm
Cá nhân
Nội dung
Góp ý
Hiệu chỉnh lý lịch
Thông tin chung
English
Đề tài NC khoa học
Bài báo, báo cáo khoa học
Hướng dẫn Sau đại học
Sách và giáo trình
Các học phần và môn giảng dạy
Giải thưởng khoa học, Phát minh, sáng chế
Khen thưởng
Thông tin khác
Tài liệu tham khảo
Hiệu chỉnh
Số người truy cập: 106,832,191
Advanced green bioprocess of soil carbohydrate extraction from long-term conversion of forest soil to paddy field
Tác giả hoặc Nhóm tác giả:
Nguyen-SyToan, XuefeiTan, Nguyen Thi DongPhuong, Nurul Syahirah MatAron, Kit WayneChew, Kuan ShiongKhoo, Tran Thi NgocThu, DuongThi Lim, Pham DuyDong, Wei LunAng, Pau LokeShow
Nơi đăng:
Journal of Environmental Chemical Engineering (SCIE, Q1);
S
ố:
xxx;
Từ->đến trang
: 1-13;
Năm:
2021
Lĩnh vực:
Nông lâm ngư;
Loại:
Bài báo khoa học;
Thể loại:
Quốc tế
TÓM TẮT
The present research aims to study the long-term impacts of soil extractable carbohydrate content from the conversion of forest to paddy field, using three environmentally friendly methods: ultrasound assist (37 Hz/ 30 min), hot water (80°C/ 4 h), and cold water (25°C/ 30 min). Soil samples collected at the depth of 0 - 15 cm from natural forest, rice paddy, and border area were extracted by distilled water at the ratio 1:10 (soil: water). Contents of soil organic carbon (SOC) and extracted carbohydrate (ECH) in the natural forest and rice paddy were similar, and higher than in border area by 50%. Results showed the highest content of ECH was extracted using hot water (304 - 691 mg.Carbohydrate/kg soil, 4% of SOC), followed by ultrasound (102 - 305 mg.Carbohydrate/kg soil, 1.7% of SOC), and the lowest amount addressed to cold-water extraction (65 - 252 mg.Carbohydrate/kg soil, 1.2% of SOC). The ECH/SOC ratios in three soil types were the same and ranged from 0.9% to 4.2%. We conclude the long-term conversion of forest to rice paddy maintain both SOC and ECH, furthermore, hot water extraction at 80°C/ 4 h is the optimum method for extraction of carbohydrate using non-chemical solvents.
ABSTRACT
The present research aims to study the long-term impacts of soil extractable carbohydrate content from the conversion of forest to paddy field, using three environmentally friendly methods: ultrasound assist (37 Hz/ 30 min), hot water (80°C/ 4 h), and cold water (25°C/ 30 min). Soil samples collected at the depth of 0 - 15 cm from natural forest, rice paddy, and border area were extracted by distilled water at the ratio 1:10 (soil: water). Contents of soil organic carbon (SOC) and extracted carbohydrate (ECH) in the natural forest and rice paddy were similar, and higher than in border area by 50%. Results showed the highest content of ECH was extracted using hot water (304 - 691 mg.Carbohydrate/kg soil, 4% of SOC), followed by ultrasound (102 - 305 mg.Carbohydrate/kg soil, 1.7% of SOC), and the lowest amount addressed to cold-water extraction (65 - 252 mg.Carbohydrate/kg soil, 1.2% of SOC). The ECH/SOC ratios in three soil types were the same and ranged from 0.9% to 4.2%. We conclude the long-term conversion of forest to rice paddy maintain both SOC and ECH, furthermore, hot water extraction at 80°C/ 4 h is the optimum method for extraction of carbohydrate using non-chemical solvents.
© Đại học Đà Nẵng
Địa chỉ: 41 Lê Duẩn Thành phố Đà Nẵng
Điện thoại: (84) 0236 3822 041 ; Email: dhdn@ac.udn.vn