Home
Giới thiệu
Tài khoản
Đăng nhập
Quên mật khẩu
Đổi mật khẩu
Đăng ký tạo tài khoản
Liệt kê
Công trình khoa học
Bài báo trong nước
Bài báo quốc tế
Sách và giáo trình
Thống kê
Công trình khoa học
Bài báo khoa học
Sách và giáo trình
Giáo sư
Phó giáo sư
Tiến sĩ
Thạc sĩ
Lĩnh vực nghiên cứu
Tìm kiếm
Cá nhân
Nội dung
Góp ý
Hiệu chỉnh lý lịch
Thông tin chung
English
Đề tài NC khoa học
Bài báo, báo cáo khoa học
Hướng dẫn Sau đại học
Sách và giáo trình
Các học phần và môn giảng dạy
Giải thưởng khoa học, Phát minh, sáng chế
Khen thưởng
Thông tin khác
Tài liệu tham khảo
Hiệu chỉnh
Số người truy cập: 108,346,743
EFFECT OF INDIGENOUS MICROORGANISM (IMO) ON DECOMPOSING KITCHEN ORGANIC WASTE: A COMPARATIVE STUDY
Tác giả hoặc Nhóm tác giả:
Kieu Thi Hoa*, Tran Minh Thao, Nguyen-Sy Toan
Nơi đăng:
TẠP CHÍ KHOA HỌC VÀ CÔNG NGHỆ - ĐẠI HỌC ĐÀ NẴNG;
S
ố:
VOL. 21, NO. 11.2;
Từ->đến trang
: 42-47;
Năm:
2023
Lĩnh vực:
Môi trường;
Loại:
Bài báo khoa học;
Thể loại:
Trong nước
TÓM TẮT
This study investigated the effects of Indigenous Microorganisms (IMO) on kitchen organic waste decomposition. Results showed that the M1 treatment (IMO added, aeration) resulted in faster and more efficient carbon decomposition compared to the M2 treatment (IMO added, no aeration) and the CT treatment (no IMO and no aeration). The M1, M2 and CT treatments achieved 60.3, 50.4 and 29.8% reduction in total organic carbon (TOC), respectively. The concentrations of NO3 - decreased gradually, approximately a 50% reduction observed after 44 days in both the M1 and M2 treatments, but were stable in CT during the process. Meanwhile, NH4+ was mainly significantly higher in CT compared to M1 and M2. In conclusion, the inclusion of IMO with aeration improved the waste decomposition, resulting in faster carbon reduction and enhanced nitrogen transformation. These findings highlight the potential of IMO and aeration as effective approaches for efficient kitchen waste management
ABSTRACT
This study investigated the effects of Indigenous Microorganisms (IMO) on kitchen organic waste decomposition. Results showed that the M1 treatment (IMO added, aeration) resulted in faster and more efficient carbon decomposition compared to the M2 treatment (IMO added, no aeration) and the CT treatment (no IMO and no aeration). The M1, M2 and CT treatments achieved 60.3, 50.4 and 29.8% reduction in total organic carbon (TOC), respectively. The concentrations of NO3 - decreased gradually, approximately a 50% reduction observed after 44 days in both the M1 and M2 treatments, but were stable in CT during the process. Meanwhile, NH4+ was mainly significantly higher in CT compared to M1 and M2. In conclusion, the inclusion of IMO with aeration improved the waste decomposition, resulting in faster carbon reduction and enhanced nitrogen transformation. These findings highlight the potential of IMO and aeration as effective approaches for efficient kitchen waste management
© Đại học Đà Nẵng
Địa chỉ: 41 Lê Duẩn Thành phố Đà Nẵng
Điện thoại: (84) 0236 3822 041 ; Email: dhdn@ac.udn.vn